Aktiviteter/dagbok

2022-11-17
Vilken trevlig kväll det blev! Årsmötesförhandlingar, info om både honungsbedömning och bitillsyn, fantastisk smörgåstårta och en otroligt vacker palett i honungsprovningen. Ett stort grattis till Leif som överlägset vann utmärkelsen ”Föreningens bästa honung” .

Vi välkomnar varmt Torbjörn Stefansson som ny ledamot i styrelsen och Henrik Birkestad som ny revisorsersättare! Samtidigt tackar vi avgående styrelseledamot Linnéa Rosdahl och revisor Lennart Nygren för sitt fina engagemang under många år i föreningen. Ett stort tack också till alla som bidrog till att genomföra årsmötet, med en extra hälsning till Gun Persson som bakat de goda smörgåstårtorna.

Årsmötesprotokollet hittar du här.

2022-10-13
Torsdagsträffarna är nu över för den här säsongen!
Vi återupptar dem igen en härlig vårdag, troligtvis mot slutet av april.

2022-09-23
Igår var vi i bigården och kollade biforhinkarna. De hade inte dragit ner mycket alls sedan förra veckan, så vi lät dem vara. Nästa vecka får vi kolla igen och förhoppningsvis kan vi fylla på det sista.

2022-09-16
Fyra tappra biodlare träffades på torsdagkvällen som helt otroligt nog var solig. För oss som var i tex Borås under eftermiddagen i hagelstorm kändes det nästan overkligt att stå i strålande sol Våra bin verkar tycka att sommaren fortfarande håller måttet för de hade inte ens dragit ner en halv hink Bifor i något av samhällena. Vi rensade lite igentäppta hål och satte tillbaka hinkarna igen. Ny koll framöver kommer att behövas.

2022-09-01
Honungsbedömning för de medlemmar som är intresserade! Onsdagen den 28 september kommer bedömningskommittén att träffas för att bedöma inlämnad honung. För att få sin honung godkänd skall biodlaren genomfört bihusesyn hos sig själv och lämna in en burk honung (350, 500 eller 700g) märkt med namn och ett bedömningskort med översta rutan ifylld. Inlämnad honung bedöms sedan anonymt av kommittén. Närmare instruktioner och bedömningskort finns på Biodlarnas hemsida. Där finns även länk till protokoll för bihusesyn. Inlämning sker den 18 september hos Linnea Rosdahl i Hindås mellan 17-21. Frågor eller funderingar och för att få adressen, skicka pm till Linnéa Rosdahl.

2022-08-25
Har ni sett en snyggare biodlare? Leif lade ribban högt idag för den framtida klädkoden i bigården minsann.
Tänk att det ska vara så himla svårt att komma ihåg att skriva de där skötselkorten! Idag glömde vi, så nu får det bli här istället. Här kommer några fragment från en glömsk en…
Samhälle 1:
Väldigt lite bin och vi hittade inte drottningen, dock några få nylagda ägg och bara tre-fyra yngelramar. Tveksamt om det är tillräckligt starkt att invintra.
Samhälle 2:
Drottning
Sex yngelramar
Fler bin, men inte superstarkt.
Samhälle 3:
Drottning
Mycket mat.
Vi hade inte täcklock med hål så att det räckte, så bestämde oss för att vänta en vecka med invintringen. Samhälle 1 och 2 fick dela på en paket apifonda så länge. Tack till Pernilla som erbjöd sig att fixa lock till nästa vecka.

2022-08-18
Det var nääääästan regnfritt när vi i kväll slutskattade i magiskt sensommarljus. Vilken himla tur vi har som få ha kuporna i denna vackra trädgård! Nu på söndag den 21/8 är den som vill välkommen att vara med när vi testar nya slungan och tar hand om föreningens honung. Vi ses kl 10 i Studieförbundet Vuxenskolans lokal på Kungsbackavägen 7 i Bollebygd. Välkommen! Visst sa vi väl att det alltid finns något att fira? I dag överraskade Camilla oss med en otroligt god tårta gjord på mandelbotten och honungsmousse som hon hade gjort, med anledning av att det är honungens dag nu på lördag. Stort tack för det Camilla!

2022-07-21
Storstädning i föreningsboden. Stort tack till Helena!

2022-07-14
Det finns alltid något att fira! T ex att kronprinsessan fyller år eller att vi har köpt in en honungsslunga till föreningen. 

Slungan ska nu monteras och provköras när vi slungar föreningens honung mot slutet av sommaren. Tanken är sedan att hitta former för att medlemmar ska kunna hyra slungan på plats i en bra lokal för en symbolisk summa. Återkommer med mer info när vi har ett upplägg klart! Fram till dess har vi en handvevad 2-ramars slunga som går att låna med sig hem för den som vill.

Tack till Annika för den goda tårtan!

2022-07-07
Idag fick vi finbesök av Nina och Åke Ferm från Mark härads biodlarförening. Kul med erfarenhetsutbyte föreningar emellan!

Alla bikuporna fick sig en genomgång utom den närmast grinden, där vi väntar på att en ny drottning ska kläckas.

 

2022-06-30
Inte ens 30 graders värme kunde hindra det här härliga gänget från att hoppa i overallerna idag och kolla till våra samhällen.

De två mittersta samhällena tuffar på fint och har nu två skattlådor var. Drönarramarna hade de små liven fyllt med honung och pollen, så de fick vara kvar, om än uppflyttade till skattlådorna.

I avläggaren var det gott om bin och nya drottningar på god väg. En avdelare sattes i på en speciell botten med dubbla fluster, så nu har vi två avläggare i en och samma låda.

I det stora samhället närmast ingången verkar det inte bättre än att vår superdrottning, som nu har några år på nacken och överlevde minusgrader på backen i vintras, har trillat av pinnen. Inte ett spår av vare sig henne eller ägg, däremot hela sex viceceller, varav flera var täckta. En vicecell lämnades kvar, så de närmsta veckorna får vi hålla koll så att denna fröken blir godkänd.

Nu trodde ni kanske att vi hoppade över kaffet i värmen? Nixpix. Över en kopp i skuggan avslutades kvällen med tidernas kortaste och mest informella styrelsemöte, där bl a spännande inköp och medverkan på Veterandagen i Rävlanda den 27/8 planerades.

Nästa torsdag ses vi igen. Välkommen du med!


2022-06-20
I torsdags var vi i Rävlanda och gjorde bland annat en avläggare från ett av samhällena.

Alla samhällena såg bra ut och där fanns gott om både mat och yngel.

Både nya, gamla och unga medlemmar är välkomna på torsdag, då det är träff som vanligt.

2022-06-10
På veckans träff i bigården fick dörren till vårt förråd lite omvårdnad, så nu kanske vi slipper fler försök till getingbon där inne. 

I bikuporna såg det fint ut, men det var lite ont om mat i två av dem, så de fick dela på en påse Apifonda. Två av drottningarna behagade hälsa på oss och det fanns gott om yngel i alla samhällen.

Vi påbörjade nya skötselkort i pärmen, så nu får vi hjälpas åt att skriva på dem och gärna berätta även här i gruppen om det är något särskilt som behöver göras kommande vecka t ex.

 

2022-06-06
Fin representation av Rävlandaortens biodlareförening på Rävlandadagen i dag. Helena, Bosse och Kenta sålde honung, trådade ramar och hade med sig en visningskupa i bordsformat.

2022-05-12
Full fart i bigården i kväll när deltagarna i nybörjarkursen gick igenom våra nya samhällen under ledning av Kent-Erik och Linnéa. Vi andra fick fokusera på fikapausen… ☕️… också viktigt! 😜 Härligt att säsongen är igång, vi ses nästa vecka!

2022-05-11
Med sponsring från Rävlanda samhällsförening har vi nu utökat bigården lite. Två nya samhällen är på plats.


2022-05-05
Vi kan nu med förvåning och glädje konstatera att drottningen mot alla odds överlevt och att samhället utvecklas fint! Ironiskt nog var detta det enda samhället som klarade vintern…

Därför blev vi väldigt glada när Rävlanda samhällsförening meddelade att de ville ge oss ett bidrag på 2500 kr för att köpa ett nytt samhälle. Vilken otroligt fin gest!

🙏 Ett riktigt stort TACK från en förening till en annan! Det här blir en fin säsong. 🥰

2022-04-12
I morse möttes en av våra medlemmar i Rävlandaortens biodlareförening av denna sorgliga syn. 😢 Någon gång under kvällen igår/natten till idag har en av bikuporna i föreningsbigården i Rävlanda trädgård förstörts. Med flera minusgrader i natt och stor risk att drottningen dött, så är det inte så troligt att samhället kommer att klara sig. Förutom att detta försvårar för oss att utbilda nya biodlare, så innebär det också en kännbar ekonomisk förlust för föreningen.

Detta är förstås skadegörelse och kommer självklart att polisanmälas. Kanske har någon sett detta hända? Vi undanber oss spekulationer, men tar tacksamt emot observationer.

2022-04-06
🛣 Sugen på en utflykt med andra biodlare?

🐝 Boråsortens biodlarförening hälsar att vi är välkomna att följa med på deras resa till Tavlebords Honungsgård på Orust den 7 maj!

🚌 De har hyrt en buss och är än så länge 22 personer anmälda.👌🏼

👉 För att anmäla dig swishar du som SBR-medlem 250 kr (annars 300 kr) till Magnus Göransson 0760-247740 och anger ”Bussresan till Tavlebord” som meddelande.

ℹ️ Mer information om resan hittar du i bilden nedan.

2022-04-28
Våruppstart i föreningsbigården! Vädret var inte riktigt med oss för att öppna kuporna, men kaffebryggaren blev avkalkad och är nu redo att stötta en ny säsongs erfarenhetsutbyte än. Härligt att vara igång igen! 

2021-03-22
I går hade styrelsen möte och mycket roligt är på gång! Detta kommer vi återkomma till senare under våren.

Säsongens uppstartsmöte kommer vara i bigården i Rävlanda den 28:e April klockan 18.30 och alla är mycket välkomna!

Kenta och Linnea kommer hålla en nybörjarkurs i vår, och den är redan fullbokad. Ytterligare 10 står på kö, men tyvärr saknas både tid och lärare för att hålla ytterligare en kurs. Finns det någon här som skulle vilja vara kursledare, så hör av er. Efterfrågan på biodling är stor nu!

Nästa styrelsemöte är den 3:e Maj, så har ni idéer eller funderingar så säg gärna till.

2021-12-04
Veckan efter vaxsmältningen var det dags att göra nya vaxmellanväggar. Andreas demonstrerade hur utrustningen används och nybörjarna fick chans att lära sig tekniken. Fin hjälp fick vi också av Sam som trots sin unga ålder redan är ett vaxgjutarproffs.

2021-12-27
Ett tappert gäng träffades hemma hos Andreas för att smälta ur vaxet ur ramar från föreningsbigården. Ramarna fick sig också en omgång i pannmurens kokande vatten och är nu redo för en ny säsong.

2021-11-02
Föreningens årsmöte genomfördes stadgeenligt i Föreningsgården, Rävlanda. Helena bjöd på fika och Bosse berättade om hur uppdraget som bitillsyningsman ser ut idag jämfört med tidigare. Här hittar du protokollet.

2021-10-24
I samband med Hålbarhetsfestivalen i Västra Götaland deltog föreningen i Vuxenskolans arrangemang i Rävlanda trädgård. Besökare fick information om biodling och kunde köpa både nyslungad och ympad honung. 

2021-10-07
Har varit på promenad med Newton i Rävlanda idag och passade på att kolla våra kupor.  Dom är inte riktigt färdigmatade ännu men på god väg.
Kanske en eller två veckor till .
Mvh Kenta

2021-10-01
Vad är honungsbedömning? Jo, det är något man som biodlare måste göra med sin honung för att kunna använda etiketter med Biodlarnas sigill på sina burkar. Det är en kvalitetsbedömning och om honungen klarar den har man ett bevis på att produkten håller en garanterad kvalitet. Föreningen har en kommitté som gör bedömningen enligt regler som fastställts av Biodlarna. Intresset för att få sin honung bedömd har de senaste åren inte varit så stort så kanske är ni några som inte känner till att den finns. Om någon är intresserad av att få årets honung bedömd kan ni anmäla det till mig så ordnar vi en bedömning. Läs gärna mer information på Biodlarnas hemsida. Hälsningar Linnea Rosdahl


2021-09-16
Jesper och jag har fyllt på med bifor hos våra små vänner i Rävlanda nu ikväll.

/Kent-Erik Nyblom

2021-09-11 Studiebesök på Idas bin Lördagen den 11/9 kl 14 – 17 bjöds föreningens medlemmar in till ett studiebesök hos Idas bin i Herrljunga kommun.

Ida och Håkan har 300 bikupor(!) i och runt Herrljunga. Denna eftermiddag  visade de oss bland annat hur de gör med slungning i lite större skala, vaxhantering och lådtvätt.

Ett tiotal medlemmar följde med och vilken dag det blev! Imponerande att se hur biodlare som skattar 20 ton (!!!) honung på en säsong jobbar.

2021-09-02
🐝I kväll har vi slutskattat kuporna i föreningsgården och påbörjat invintringen med 1/2 hink per samhälle.
🐝I båda de stora samhällena såg vi drottningarna men inte i avläggaren. Där fanns däremot nylagda ägg. 👌🏼
🐝Nästa vecka blir det nog lagom att fylla på lite mer bifor.

2021-08–19
I kväll blev det fokus på kaffedrickning och bitjöt i bigården – ingen koll i samhällena. 🐝☀️☕️
Om vädret är skönt nästa vecka ses vi då igen! 😊Invintringen är nog inte så långt borta.

2021-08-12
Idag har vi tagit bort en skattlåda på båda samhällena. Vi skattade 6 ramar från samhället närmast ingången och 7 i den andra. Vi såg den gröna drottningen I den första men det inga ägg, yngel eller larver. Vi var aldrig nere i yngelrummet på den andra. Nu är det inte mycket mer att göra innan slutskattning.

2021-07-07
Ikväll har vi skattat ut ca 50 kg honung. Bina har inte tagit semester. Vi fick även till strängning och isättning av vax. Provade nya vaxismältaren, kanonbra gick på ett nafs! Bra jobbat alla!🐝🐝🐝

2021-07-01
Det blev en fin kväll vid kuporna! Varorna som vi beställde till föreningen har kommit. Nu finns det en transformator så att vi lättare kan vaxa ramar och extra verktyg om vi är flera som ska öppna kuporna. Några ramar fick ny tråd ikväll. Nästa vecka behöver vi fortsätta tråda ramar och även sätta vax i dem. Perfekt att få prova de nya grejerna. Vax finns på plats. Vi kollade aldrig i kuporna så förhoppningsvis är det väder till det nästa vecka.

2021-06-17
En fin kväll att tråda ramar på! Full fart i båda kuporna och fullt av honung och yngel! Däremot hittade vi bara drottningen i nr 1. Ett försök till avläggare har gjorts, men med väldigt få ägg så nästa vecka behöver vi se tecken på att den lyckats. Nästa vecka ska också drönarramarna skäras ut.

2021-06-16
Imorgon, torsdag, planerar vi att göra en avläggare på föreningens bin. De som vill vara med och lära sig och få tips är varmt välkomna. Vi kommer också att sätta tråd och vax i nya ramar. Vi träffas i bigården i Rävlanda trädgård kl 18.30.

2021-06-11
Vi var några stycken igår kväll i det fantastiska vädret. Full fart i kuporna, den ena hade nästan fyllt sin skattlåda så vi lade på en till. Våra bin är väldigt lugna och snälla, det märktes nästan inte att de var där Vi kommer att behöva tråda och vaxa ramar nästa vecka för nu har vi inga kvar.

2021-06-03
I kväll har vi satt i drönarramar utan fack i de två stora samhällena, så om tre veckor behöver de skäras ut. Alla samhällen ser fina och välmående ut och det kan göras minst en avläggare inom kort. Birgitta och Linnea gjorde också en insats mot ogräset i bigårdens ena häckrad och gjorde fint med täckbark medan Jesper klippte gräset.

2021-05-27
Första torsdagen för säsongen. Det blev rengöring av vinterns borttagna material. Ett gäng satte på skattlådor på de två starka samhällena. Såg drottningen i två men inte i avläggaren. Det fanns även tid till att klippa gräset i vår del. Nästa gång behöver drönarramar sättas i, gräset behöver klippas igen och rensa landen. Vi kan behöva stränga ramar. Vi skulle behöva köpa in en batteriladdare för att kunna smälta i vax i ramarna. Tack till alla medverkande!

2020-05-21

Meddelande från Kenta Nyblom:

Vill meddela att jag varit i kontakt med en återförsäljare för LP, som gärna kommer och visar material och tar beställningar på det du som biodlare kan behöva, han levererar även till oss i Rävlanda.
Vi har preliminärt bokat in den 11/6.
Så boka in det datumet så att vi blir många som kommer. Tiden är 18.30 på Bigården i Rävlanda Trädgård.

 

2020-05-19

Citat från föreningens Facebook-sida ”Rävlanda Biodlare”:

”Ytterligare några torsdagar framöver kommer nybörjarkursen att titta till bigården i Rävlanda. Torsdagen den 11 juni är det dags för föreningens medlemmar att ta över ansvaret. Det vore toppen om så många som möjligt kan komma den kvällen så att vi kan dela upp sommarens arbete. Föreningen bjuder på kaffe men man får själv ta med sig något att doppa. Hoppas vi ses men glöm inte att följa alla rekommendationer från myndigheter.”

Alltså: Bra om så många som möjligt, medlemmar och andra intresserade, kommer till mötet torsdag 11 juni kl 18.30!

Följ gärna ”Rävlanda Biodlare” på Facebook!

/Olle Bergstrand

 

2020-04-15

Bra uppslutning på första mötet för våren. Vi träffas igen vid kuporna torsdag 23 april. Nybörjarkursen ska då ägna sig åt kuporna men alla andra är givetvis också välkomna! Samhällena har fått varsin halv apifondia som stödmatning. Eventuellt kan det bli en sambeställning av material senare, vi får återkomma om det. Här är ett par bilder från den 10 april!

/Olle Bergstrand

 

2020-03-30

Äntligen lite uppdatering av hemsidan! Bina har väl varit ute på rensningsflykt i de flesta kupor så det är ju hög tid!

P g a coronaläget så blir det inget vårmöte inomhus men alla som vill är välkomna att samlas vid bigården i Rävlanda Trädgård på fredag 10 april kl 14. Föreningen bjuder på fika. Vi inspekterar kuporna, städar i förrådet och planerar för biskötseln framöver.

/ Olle Bergstrand

 

2019-07-05

I går gjorde vi två avläggare med nytillsatta drottningar.

Nästa torsdag ska vi ägna oss åt trådning och vaxning av ramar. Vi får också kolla läget i de nya avläggarna. Vi ses 11 juli kl 18.30!

/Olle Bergstrand

 

2019-07-02

Nu på torsdag 4 juli kl 18.30 hoppas vi på hyfsat väder – det är dags att göra två avläggare med hjälp av drottningar som föreningen köpt in!

/Olle Bergstrand

 

2019-06-24

Midsommar är passerad men bina och vi ska väl vara flitiga ett bra tag till! Vi har gjort en avläggare som föreningen säljer för 2300 kr. Man får då ca 10 ramar plus en två år gammal drottning. Intresserade kan höra av sig till vår ordförande, Helena, 0767-672021.

På torsdag kväll lär det bli lieslåtter vid kuporna!

/Olle Bergstrand

 

2019-05-17

Nu är vi igång! Entusiasmen hos biskötarna  igår ser inte ut att vara något fel på och bina surrar glatt kring sina nya skattlådor. Så då fortsätter vi kommande torsdagar och hoppas på bra flygväder för våra bevingade arbetare!

/Olle Bergstrand

 

2019-05-04

En solig majmorgon men våra egna bin flyger nog inte ut i första taget idag … Kallt i torsdags också när vi var några tappra själar vid bigården i Rävlanda. Vi nöjde oss med att byta benställning på en kupa och så tog Leif hem de döda samhällena för rengöring. I förrådet finns nu bidräkter och handskar att låna på torsdagsträffarna. Så nästa torsdag 9 maj kl 18.30 så hoppas vi på varmare väder så vi kan kolla hur bina har det i kuporna!

/ Olle Bergstrand

 

2019-05-01

Det var god uppslutning på föredraget i torsdags. Många frågor ventilerades med Torbjörn och vi fick en god bild av hur det är att vara en större producent av honung och hur drottningodling går till. Nu på torsdag 2 maj 18.30 börjar de vanliga träffarna vid vår bigård i Rävlanda Trädgård. Ta med eget fika!

/Olle Bergstrand

2019-04-17

Förra torsdagen hade föreningen sitt vårmöte med ett tjugotal deltagare, varav en hel del nya ansikten! På programmet stod planering av årets säsong i bigården, allmän info samt en presentation av de nya bitillsynsreglerna och bitillsynsorganisationen. Presentationen gjordes av bitillsynsman Agneta Kilberg. Länkar till viktiga fakta på Länsstyrelsens och Jordbruksverkets hemsidor kommer inom kort att läggas upp på föreningens hemsida. Slutligen hade dagen till ära vår ”ålderman” Uno Carlsson bakat en tårta som blev mycket uppskattad!

Nu på torsdag 18 april kl 18.30 träffas vi i Föreningsgårdens källare och trådar ramar.

Och nästa torsdag 25 april kl 18.30 får vi som tidigare nämnts besök av Torbjörn Jacobsson från Tämta Skogshonung, som kommer att informera oss om drottningodling och avläggarhantering! Ta gärna med vänner och bekanta som kan vara intresserade! Lokal är Föreningsgårdens källare.

/Olle Bergstrand

 

2019-03-30

Då är det dags att påbörja ännu en biodlarsäsong!

Vi inleder som vanligt med ett vårmöte. Alla är välkomna till Föreningsgården (källaren) i Rävlanda torsdag 11 april kl 18.30! På programmet står bl a: diskussion om länsstyrelsens nya regler, information av bitillsynsman Agneta Kilberg samt upplägg av arbetet i föreningens bigård i Rävlanda Trädgård. Fika kommer att finnas som vanligt. Välkomna!

Observera: Torsdag 25 april kl 18.30 får vi besök av Torbjörn Jacobsson från Tämta Skogshonung. Han kommer att berätta om drottningodling och hur man gör avläggare. Lokal som ovan!

/Olle Bergstrand

 

2018-11-26

I torsdags höll vi årsmöte i Rävlandaortens Biodlareförening. Som vanligt träffades vi i Rävlanda Föreningsgårds källarlokal. Vi var 16 medlemmar som samlades i år. Efter att verksamhetsberättelsen, den ekonomiska rapporten och revisionsberättelsen presenterats och styrelsen beviljats ansvarsfrihet så ägnades mötet framför allt åt att diskutera hur kommande säsong ska bedrivas och en hel del förbättringsförslag presenterades. Ett vårmöte i slutet av april 2019 kommer att inleda säsongen. Helena Gäskeby omvaldes som ordförande och styrelsen består nu av henne samt Kenta Nyblom, Birgitta Bergstrand, Olle Bergstrand, Leif Olausson, Linnea Rosdahl och Bo Persson. När alla formella beslut var klara lottades några juldrycker ut samt höll Lennart Nygren i en honungsbedömning, där Kenta Nybloms honung fick flest röster. Vi avslutade så med landgång och kaffe och kaka. Den nyvalda styrelsen kommer att ha ett konstituerande möte i januari.

Rävlanda Biodlareförening önskar alla medlemmar och övriga intresserade en God Jul och ett Gott Nytt År!

/Olle Bergstrand

 

2018-09-15

I torsdags var det dags att flytta de två samhällena från Hembygdsgården till Rävlanda Trädgård. Flytten gick utan mankemang och nu hoppas vi att hindret vi ställt framför flustren ska få bina att orientera om sig när de flyger ut så de hittar hem till kuporna! Slungning av återstående skattade ramar samt invintring av de två samhällena blir jobbet nästa torsdag 20 september.

/Olle Bergstrand

 

2018-09-09

I torsdags invintrade vi de två avläggarna med Bifor, inköpt av Leif, och gjorde en slutskattning av de två ”riktiga” samhällena. Planen är att avläggarna får stå kvar vid hembygdsgården medan de två samhällena flyttas nu på torsdag till Rävlanda Trädgård och invintras där. Så det är bra om så många som möjligt kommer på torsdag  13 september 18.30 och hjälper till – vi ska slunga de sist skattade ramarna också! Noterade också att förrådet fått en tillbyggnad sedan sist!

/Olle Bergstrand

 

2018-08-26

I torsdags tappade vi upp årets honungsskörd. Det blev drygt 80 st 500 g-burkar. Vi klippte också gräset i blivande bigården (utom ängsrutan). Ett försök att klippa längs utsidan av staketet fick avbrytas p g a en tryckande harunge!

/Olle Bergstrand

 

2018-08-19

Nu är föreningens honung slungad och ympad och det återstår att tappa upp på burkar. Det gör vi nu på torsdag 23 augusti. Samling som vanligt 18.30 vid kuporna i Hembygdsgården i Rävlanda.

/Olle Bergstrand

 

2018-08-09

I kväll har vi gått igenom samhällen och avläggare. Några ramar finns att slutskatta med tiden. Närmast gäller det att slunga de ramar som redan skattats. Dessa finns hos Göran i Värred och vi bestämde att slunga nu på söndag 12 augusti kl 11 hos Göran. Ni som är intresserade av att vara med kontakta Göran först, mobil 0702-365256 !

/Olle Bergstrand

 

2018-08-04

I torsdags var vi åtta personer som gick löst på förrådet med hinkar med järnvitriol och penslar. Som synes en intensiv aktivitet och ordföranden var som sig bör uthålligast! Vi avslutade med en gemensam fikastund i det fina vädret.

På torsdag 9 augusti (18.30 som vanligt) bör vi kolla igenom samhällena igen.

/Olle Bergstrand

 

2018-07-23

Nästa torsdag 26 juli flyttar vi resterande grejor från förrådet i Björlanda till nya förrådet i Rävlanda Trädgård. Dessutom kollar vi kuporna.

Torsdag 2 augusti samlas vi kl 17.30 (obs tiden!) för att måla förrådsbyggnaden utvändigt. Ta på oömma kläder. Fika serveras så ni behöver inte ta med eget!

 

2018-07-13

Igår skattade vi 8 ramar. Det fanns också ägg och larver i båda avläggarna.

Vi har nu fått nycklar till det nya förrådet och tanken är att nästa torsdag flytta allt vi behöver från det nuvarande förrådet i Björlanda. Alla som kan hjälpa till med transport samlas vid förrådet i Björlanda kl 18.30 torsdag 19 juli!

/Olle Bergstrand

 

2018-07-06

Gårdagens genomgång visade på fler fyllda ramar, en del täckta. Vi avvaktade dock med att skatta något. Vi hann också med lite trädgårdsarbete på nya uppställningsplatsen. Där är nu häckplantor satta, som Göran vattnat så de klarat torkan bra. Det blir nog en del pyssel där även nästa torsdag. Till dess ska jag införskaffa en 25 m trädgårdsslang på rulle för att underlätta vattnandet.

/Olle Bergstrand

 

2018-06-21

Kvällens genomgång av kuporna i gråmulet och kallt väder resulterade i att två fulla skattlådor togs om hand.

Nästa torsdag, 28 juni, skulle vi normalt ha träffats i Föreningsgårdens källare, men vi bestämde att det var mer angeläget att träffas vid vår blivande bigård i Rävlanda Trädgård för lite trädgårdsarbete. Den fina gärdesgården runt vårt område är nu klar och förrådet, där vi kommer att få disponera en del, står på plats, men är inte helt färdigt.

Samling alltså i Rävlanda Trädgård på torsdag 28 juni kl 18.30 – medtag eget fika!

/Olle Bergstrand

 

2018-06-07

Ytterligare en skattlåda per samhälle sattes på idag. I en av avläggarna fanns en äggläggande drottning men inga spår av någon sådan sågs i den andra avläggaren. Vår hittills (?) yngsta biodlare fanns på plats!

 

2018-06-01

31 maj var jag ansvarig för genomgång av Föreningens bisamhällen. Medans övriga deltagare vid torsdagsträffen satte fast mellanväggar på ett antal nytrådade ramar gick jag och två nybörjare igenom samhällena. Det är två övervintrade samhällen, som fick skattlådor, spärrgaller och drönarramar förra veckan, och två avläggare som gjordes för tre veckor sedan.

På de övervintrade samhällena kollade vi drönar-ramarna och skar ut en sektion i ett samhälle. Honung hade kommit in i skattlådorna, och nästa vecka bör man kolla om ytterligare en skattlåda skall på! Gott om bin i båda samhällena, och otäckt yngel i båda kuporna.

Vad som var intressant med avläggarna var om det drivits fram drottningar som börjat lägga ägg. Vi hittade varken drottningar eller såg några otäckta yngelceller.

Vi hittade inte heller några vice-celler med drottning som inte krupit ut ännu. Däremot hittade vi en vice-cell, som var tom men där en drottning med stor sannolikhet fötts! Mitt tips är att drottningar kläckts i båda avläggarna, men att de inte börjat lägga ägg ännu. En koll nästa vecka blir spännande!

/Lennart Nygren

 

2018-05-18

I går kväll jobbades det med att göra avläggare. Det blev två stycken som nu står uppställda intill de två samhällena. Bina hade redan dragit in mycket så nästa torsdag måste skattlådor på.

Nästa torsdag (24 maj) är det också tänkt att vi ska tråda nya ramar som följde med de nyinköpta lådorna. Sedan kan vi torsdag 31 maj, när vi träffas i källarlokalen i Föreningsgården, smälta fast vaxkakor. Det finns ännu fler ramar som får trådas och förses med vaxkakor vid senare tillfälle.

Vid vår kommande bigård i Rävlanda Trädgård börjar, delvis tack vare Helena, en jättefin gärdesgård ta form!

/Olle Bergstrand

 

2018-05-03

Vårmötet torsdag 26 april

Vårt traditionsenliga vårmöte hölls i Rävlanda Föreningsgård och samlade drygt 20 medlemmar och intresserade. En fråga på dagordningen var vår medverkan i Rävlanda Trädgård där vi ska placera våra bisamhällen i nyinköpta gulmålade kupor. Vi får också disponera ett rum i ett förråd som ska byggas där. En hel del arbete blir det nog med plantering och skötsel i ”vårt” område av trädgården. Vi som deltog på mötet fick också fylla i en lista där vi tar på oss att ta ansvar för skötseln av kuporna olika torsdagar. Det gavs även möjlighet till intresseanmälan för köp av eventuella avläggare från föreningens bisamhällen. Mötet avslutades med en fikastund.

/Olle Bergstrand

 

2018-03-09

Vilken vinter!! Fick en ”minnesbild” från Facebook som jag la ut idag för två år sedan. Den visade en utslagen krokus med ett besökande bi! Men om värmen kommer nu, så går det snabbt. Bina skall ut på sin rensningsflykt, och då är det inte bra om det är snö framför kuporna. Därför bör man (enligt senaste numret av Bi-tidningen) skotta rent framför kuporna. Bina kyls ned om de hamnar i snön och orkar inte ta sig tillbaks till kuporna.

/Lennart Nygren